А що ви знаєте про нерест щуки?


15.03.2019

А що ви знаєте про нерест щуки?

Риби живуть у водоймах із самими різними температурними режимами.

В нашому регіоні виключною витривалістю у холодній воді відрізняється карась. Він здатний, вмерзаючи взимку в лід залишатися живим (якщо тільки не промерзне рідина всередині). Але це крайні приклади. В основному в залежності від рівнів температури в яких відбувається найбільш інтенсивна нормальна життєдіяльність, риб поділяють на теплолюбних та холодолюбних.

Хочеться звернути увагу на такий вид риби як щука.

Щука відноситься до ряду щукоподібних, сімейства  - щукових. Щука - прісноводна риба Північної півкулі. Широко розповсюджена та зустрічається в Європі, Сибірі, Північній Америці та в басейні Аральського моря. Досягає максимального розміру до 1,5 метра та ваги - 34 кг. Тривалість життя становить близько 20-30 років.

Щука віддає перевагу водоймам з невеликою течією, озерам, водосховищам. В річках тримається ближче до берегової зони.

Статевої зрілості досягає у віці 3-4 років.Нерест відбувається ранньою весною (березень квітень), іноді навіть під льодом або відразу після скресання криги при температурі води  +3 °C +6 °C.

Для нересту щука підбирає протоки, мілководдя та відкладає ікру на глибині до 1 метра на вимерлу торішню рослинність.

Плодючість в залежності від розміру самки коливається від 17,5 до 215 тис. ікринок, у більших особин – до 1 млн.

Під час нересту риби тримаються невеликими групами (самку супроводжують від 2 до 8 самців, які менші за самку) у поверхні води, інколи спинні і хвостові плавці буває видно над поверхнею води. Щуки труться об кущі та підводні предмети. В цей час вони втрачають обережність та стають легкою здобиччю браконьєрів. Браконьєри в першу чергу націлені на щучу ікру, яка має корисні харчові властивості і цінується ще з давніх часів як делікатес. Тому, особливу увагу органи рибоохорони ще до початку нерестового періоду приділяють охороні цього виду водних біоресурсів.

Ікра спочатку приклеюється до рослин, а через 2-3 дні ікринки втрачають клейкість та падають на дно. Розвиток ікри відбувається в залежності від температури води 8-14 днів. У водосховищах з нестійкими рівневими коливаннями ікра часто обсихає та гине, а із-за відсутності нерестового субстрату щука не знаходить умов для розмноження і чисельність її скорочується.

Личинки щуки викльовуються при довжині 6,7 - 7,6 мм. По мірі розсмоктування жовткового мішечка вони переходять на зовнішнє харчування зоопланктоном. Молодь довжиною 12-15 мм вже здатна захоплювати личинок тих видів риб, нерест яких відбувається пізніше і розміри молоді співпадають з можливостями щуки до захвату. Харчується цей вид біоресурса також личинками комах. Повністю на хижий образ життя молодь щуки переходить при довжині 5 см: харчується в основному молоддю коропових риб. Дорослі особини – типові хижаки. В їх раціон входить риба, жаби, дрібні водоплаваючі птиці і навіть мишами. Щуки здатні захватити великих риб, які складають 50 - 60% довжини і маси самого хижака. Іноді хвіст великої жертви може протягом деякого часу стирчати з пащі щуки. У щук спостерігається канібалізм.

Промислова вага щуки від 0,5 до 3 кг, максимальний розмір до 1,5 м, маса до 34 кг. Тривалість життя близько 20-30 років.


Читайте також:

  ІНТЕРАКТИВНА КАРТА ЗАБОРОНЕНИХ ДІЛЯНОК ДЛЯ ВИЛОВУ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ ПІД ЧАС НЕРЕСТУ 2019 РОКУ


  З 1 КВІТНЯ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ СТАРТУЄ НЕРЕСТОВА ЗАБОРОНА НА ВИЛОВ ВОДНИХ БІОРЕСУРСІВ


  ДОВІДНИК РИБАЛКИ


  На Червонооскільському водосховищі порушник завдав збитків рибному господарству більше 6 тис. грн
На Червонооскільському водосховищі порушник завдав збитків рибному господарству більше 6 тис. грн18 липня 2019 року Харківський рибоохоронний патруль задокументував факт незаконного добування водних біоресурсів. Інцидент стався на Червонооскільському водосховищі, неподалік с. Богуславка Борівського району Харківської області. Близько 10 ... >>>

  На Червонооскільському водосховищі затримано порушника з 7 кг риби, - Харківський рибоохоронний патруль
На Червонооскільському водосховищі затримано порушника з 7 кг риби, - Харківський рибоохоронний патруль 16 липня 2019 року Харківський рибоохоронний патруль задокументував факт незаконного добування водних біоресурсів. Інцидент стався на Червонооскільському водосховищі, неподалік с. Піски-Радьківські Борівського району Харківської ... >>>

  Порушник завдав більше 4 тис. грн збитків, - Харківський рибоохоронний патруль
Порушник завдав більше 4 тис. грн збитків, - Харківський рибоохоронний патруль 10 липня 2019 року Харківський рибоохоронний патруль задокументував факт незаконного добування водних біоресурсів. Інцидент стався на Червонооскільському водосховищі, поблизу с. Кругляківка Куп`янського району Харківської ... >>>

  За період нересту зафіксовано 279 порушень на понад 289 тис. грн збитків, - Харківський рибоохоронний патруль
За період нересту зафіксовано 279 порушень на понад 289 тис. грн збитків, - Харківський рибоохоронний патруль Харківським рибоохоронним патрулем підбито підсумки рибоохоронної діяльності за нерестовий період 2019 року. Так, з квітня по червень працівниками патруля було проведено 80 природоохоронних рейдів. Заходи здійснювались спільно з ... >>>

  Протягом червня вилучено 152 кг риби та 98 заборонених знарядь лову, - Харківський рибоохоронний патруль
Протягом червня вилучено 152 кг риби та 98 заборонених знарядь лову, - Харківський рибоохоронний патруль У період з 1 по 30 червня 2019 року рибоохоронними патрульними Харківщини було викрито 119 порушеннь законодавства в сфері охорони водних біоресурсів. Так, було складено 52 протоколи за ч.4 ст. 85 КУпАП (грубе порушення ... >>>


Документы: 1-8, 9-16, 17-24, 25-32, 33-40, 41-48, 49-56, 57-64, 65-72, 73-80, 81-88, 89-96, 97-104, 105-112.

Управління Державного агентства рибного господарства у Харківській області

Адреса: 61022, м. Харків, м-н Свободи, 5, Держпром, 6 під’їзд, 10

тел.:+38 (098) 894 25 94 , тел/факс:+38 (095) 611 94 30

E-mail: khr.rp@darg.gov.ua

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

ДАРГ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ

        f y t